top of page

Vanaf zomer 2024 speelt onze nieuwe performance ‘Black Box’.

SPEELLIJST EN TICKETS: 

Zaterdag 13 juli 2024  

14u00 I Try-out I Duur: 40 minuten I POPOP Art I Molenpoort Nijmegen I Tickets: bestel hier. Uitverkocht.  

Zondag 8 september 2024

Voorstelling 1: Tijd volgt nog. Duur: 30 minuten I Festival de Oversteek Nijmegen I Tickets: bestel hier

Voorstelling 2: Tijd volgt nog. Duur: 30 minuten I Festival de Oversteek Nijmegen I Tickets: bestel hier

Zondag 6 oktober 2024

Voorstelling 16u00 I Duur: 40 minuten 

Inclusief lezing van 17u15-17u45 door Prof. dr. Bas Bloem ''De dopamine weegschaal: een fascinerende interactie tussen creativiteit en Parkinson“.

18u00 mogelijkheid (optioneel) tot 3-gangen diner in restaurant Trafo.

Locatie: Wiebert. Trafo, Vasim, Nijmegen.

Er zijn drie type tickets beschikbaar voor dit evenement: 

1) Ticket voor voorstelling + lezing 

2) Ticket voor voorstelling + lezing + diner vega (incl. twee drankjes)

3) Ticket voor voorstelling + lezing + diner vlees/vis (incl. twee drankjes)

Tickets: bestel hier

Voorstelling 20u00 I Duur: 40 minuten

Inclusief lezing vooraf van 17u15-17u45 door Prof. dr. Bas Bloem ''De dopamine weegschaal: een fascinerende interactie tussen creativiteit en Parkinson“.

18u00 mogelijkheid (optioneel) tot 3-gangen diner in restaurant Trafo.

Locatie: Wiebert.  Trafo, Vasim, Nijmegen. 

Er zijn drie type tickets beschikbaar voor dit evenement: 

1) Ticket voor voorstelling + lezing 

2) Ticket voor voorstelling + lezing + diner vega (incl. twee drankjes)

3) Ticket voor voorstelling + lezing + diner vlees/vis (incl. twee drankjes)

Tickets: bestel hier

​Zaterdag 23 november 2024

Start voorstelling 20u00 I Duur: 40 minuten I Huis van Puck, Arnhem I Tickets: coming soon.

Vrijdag 24 Januari 2025

Tijden voorstellingen volgen nog I Duur: 30 minuten I Uitnacht Arnhem.

Zondag 9 Februari 2025

Start voorstelling: 16u00 I Duur 40 minuten

Inclusief lezing van 17u15-17u45 door Prof. dr. Bas Bloem en Ass. -Prof. Jan Jurriën Koksma:  ''De dopamine weegschaal: een fascinerende interactie tussen creativiteit en Parkinson“.

Locatie: Lindenberg Nijmegen. 

Tickets: coming soon.

BLACK BOX 

Deze abstracte, absurdistische performance is een theatraal onderzoek naar de werking van flow* in het creatieve proces, waarin de beleving centraal staat. De inspiratie voor deze performance komt voort uit het baanbrekende onderzoek van het Radboudumc naar de werking van het creatieve proces op het welzijn van mensen met de ziekte van Parkinson.

 

In de rol van artistiek leider van de ‘Black Box’**, ook wel de creatieve playground van dit wetenschappelijke onderzoek, is Marjoke Plijnaer onderdeel van het wetenschapsteam. Geïntrigeerd en geïnspireerd door de positieve werking van flow, zet Marjoke in de rol van artistiek leider van Kamer 8 samen met hoofdonderzoeker Blanca T.M. Spee dit onderzoek voort in deze theatrale performance. In het wetenschappelijke onderzoek kregen Marjoke en de wetenschappers een vernieuwde kijk op co-creatie in het creatieve proces. Een krachtig middel dat met de juiste afstemming flow enorm kan bevorderen. “We wilden op een dieper niveau weten hoe dit werkt.”

 

‘Black Box’ is een filmische performance waarin (live)muziek, geluid, beweging, tekst en video een wereld scheppen waarin de performers je meenemen in de beleving van flow en wat ons daar soms bruut, vaak subtiel uit kan trekken.

Ongrijpbaar als het fenomeen flow kan zijn, is dit maakproces een open ruimte waarbinnen de performers zichzelf en elkaar blijven verrassen en verwonderen. ‘Black Box’ heeft een theatraal raamwerk waarbinnen gerichte improvisatie door de performers het onderzoek blijven verdiepen vanuit een artistiek perspectief.

 

Volg de witte konijnen en stap in het brein van mevrouw Habbadabba wanneer zij een creatief proces in gaat. Beleef de turbulente reis waarin Wolf haar ín flow brengt en Hybris haar steeds uít flow haalt.

 

*Flow, een concept geïntroduceerd door psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi, is die magische staat waarin alles als vanzelf ontstaat. Je bent volledig geabsorbeerd, gefocust, en je werk vloeit moeiteloos. Je vergeet tijd en ruimte.

** Black Box: Ondoorzichtig. Iets waarvan de inhoud of werking onduidelijk of onbekend is. 

CREATIEVE SESSIES MENSEN MET PARKINSON

In het kader van deze performance vinden er ook creatieve sessies plaats waarin mensen met Parkinson het creatieve proces ingaan. Veel van de artistieke output van deze sessies is opgenomen in de performance: beeldend werk, een visual (opname en spel), muziek, geluidseffecten etc. Tijdens de voorstellingen van 13 juli, 6 oktober en 9 februari wordt er zelfs tijdens de voorstellingen live beeldend werk gemaakt op het podium door een van de deelnemers, waarbij het publiek getuige kan zijn van het effect van flow! 

De materialen voor deze creatieve sessies zijn gesubsidieerd door FNO. 

EXPOSITIE 

Gekoppeld aan de try-out in POPOP Art is er een expositie van beeldend werk uit bovenstaande sessies te zien. Ook zal in de maand januari 2025 een maand lang deze expositie te zien zijn in de Lindenberg. 

 

ART UNBOUND

Marjoke Plijnaer en Blanca T.M. Spee hebben vanuit hun samenwerking in het wetenschappelijke onderzoek van Radboudumc, Art Unbound opgericht. Hier combineren zij kunst en wetenschap en onderzoeken de wetenschap verder in de kunst. Hieruit hebben zij ook een innovatie traject voor professionals ontwikkeld. Tevens delen zij wetenschappelijke resultaten met de maatschappij d.m.v. kunstwerken. 

 

Voor deze performance ‘Black Box’ is de vorm van het witte konijn gekozen als abstract personage dat de wetenschappers in de kunst representeert. Loubadouba (wit konijn) is de hoofdonderzoeker van Art Unbound en alle andere witte konijnen zijn het hele team van Loubadouba.

MAAK KENNIS MET KONIJN, HYBRIS EN DE WOLF

Wit Konijn

Dit nieuwsgierige diertje heeft de drang om te ontdekken en onderzoeken. Tevens is zij een metafoor voor de waarheid. Zodra je de waarheid wilt pakken, is hij weg. 

Witte konijnen nodigen je uit om uit het gewone leven te stappen en een buitengewone reis te gaan maken. Een weg naar je diepere weten te vinden en je hogere intelligentie aan te spreken. Verwonder je en laat je verrassen!

 

Wolf

De wolf is een zeer intuïtief en bijzonder intelligent dier. Intuïtie en ratio moeten goed met elkaar kunnen samenwerken om tot een staat van flow* te komen. 

Wolven hebben een groot lerend vermogen, ze laten je zien dat je ongetemde wilde kant niet is om bang voor te zijn en ze staan voor speelsheid en innerlijke kracht. Dit krachtige dier brengt je in verbinding met de (je) natuur, herinnert je aan de vreugde van kleine dingen en het nut van plezier. Laat je inspireren door de wolf om je angsten te overwinnen en je potentieel te benutten. 

De wolf staat voor bewustzijn. Je zou het een ego-loos dier kunnen noemen dat als echt groepsdier nergens anders wil staan dan precies op zijn eigen plek. Niet hoger en niet lager dan daar waar hij hoort. 

Hybris

Hoogmoed komt voor de val.

Hybris is het Oudgriekse woord voor overdreven trots, hoogmoed, overmoed, grootheidswaan, brutaliteit, onbeschaamdheid met name tegenover de Griekse goden en/of goddelijke wereldorde. 

Hybris is in deze performance de godin die je verleidt in het logische denken te blijven om de controle te houden vanuit het idee dat dit sterker is dan je intuïtie. Hybris weet dat als je Wolf-flow volgt, zij zelf niet meer hoorbaar is, niet meer bestaat. Hybris zal er alles aan doen je te beschermen tegen deze val. Echter, des te meer je luistert naar Hybris, des te harder de val. Hybris kent dan ook een groot palet aan verleidingstactieken die soms duidelijk zijn en andere keren juist zeer slinks. 

Te hoog of te laag vliegen is in dit geval allebei ego.

CREDITS

Black Box is een Kamer 8 productie in samenwerking met Art Unboud en Radboudumc. 

Concept | script | regie: Marjoke Plijnaer

Productie: Lotte Zoeter

Performers I Live: Lotte Zoeter, Katja van der Does, Blanca T.M. Spee

Muziek I Live:  Tom van Veldhoven, Katja van der Does

Beeldend werk I Live: Lenie Larmit, Sara Zeggio

Muziek I Recording en mastering: Tom van Veldhoven, Victor Notermans, Marjoke Plijnaer, Peter Plijnaer

Muziek I Voice overYaron Mesika

Decor: Marius Broeders, Marjoke Plijnaer, Blanca TM Spee, Sara Zeggio, Lotte Zoeter

Visuals I Camera: Marjoke Plijnaer  

Visuals I Edit: ​Katja van der Does

Visuals I Spel: ​ Katja van der Does, Lotte Zoeter

Beeldend werk: ​Victor Notermans, Marjoke Plijnaer, Lenie Larmit

Kostuums: Marjoke Plijnaer 

Begeleiding (co)-creatieve sessies deelnemers Parkinson project: Marjoke Plijnaer, Blanca T.M. Spee, Sara Zeggio

Techniek: Chad Thépass, Jos Buitinck

Poster ontwerp: Marjoke Plijnaer

Grafische vormgeving:  Joes Stiphout

Trailer I Opname en edit:  Michiel Los 

Trailer I Muziek: Tom van Veldhoven  

Wetenschappelijke input voor de performance: Blanca T.M. Spee

Wetenschappelijke sprekers naprogramma performance: Bastiaan Bloem, Jan Jurriën Koksma.

 

POWERED BY

Gemeente Nijmegen, Cultuurfonds Gelderland, Gemeente Arnhem, Wiebert, FNO Klein Geluk, 100% Fat,

Marius Broeders, POPOP Art. 

FLYER

Download de flyer van Black Box hier

bottom of page