top of page

IN LIMBO 

De mens achter de jeugddelinquent

In de beklemmende setting van de cellen van een justitiële inrichting ontvouwt zich deze unieke, 12 minuten durende performance, waarin je als bezoeker wordt meegenomen in de mens achter de jeugddelinquent.

Het hek valt achter je dicht, je bevindt je in de tussentijd. Het verleden achtervolgt je, de toekomst is ongewis. 

In Limbo zorgt voor een indringende ervaring die onder de huid kruipt, door de zorgvuldig gecreëerde combinatie van licht- en geluidseffecten, tekst, muziek, spel, beweging en visuele elementen. Alles is gebaseerd op de ervaringen van geïnterviewde jongeren over het moment dat zij binnenkwamen in de inkomstencellen van een justitiële jeugdinrichting; de ruimte waar zijzelf en hun spullen werden gecontroleerd voor zij naar hun afdeling werden gebracht.  

 

De performance nodigt uit tot reflectie en dialoog en laat zien dat kunst een krachtig instrument is om ons opnieuw te laten kijken. 

Het maakproces

Ernstig zijn hun daden, verdrietig is het leed dat wordt veroorzaakt. Weinig kan dit goedpraten. Die cirkel moeten we doorbreken. Wij kunnen het niet oplossen. Wel kunnen we ons verdiepen in de mens achter de daden.

Het maakproces van deze bijzondere performance begon al in 2019, toen enkele jongeren uit de Rijks Justitiële Jeugdinrichting De Hunnerberg te Nijmegen werden geïnterviewd over hun gevoelens en gedachten op het moment dat zij binnenkwamen in de inkomstencellen. Daarnaast werden de jongeren gevraagd: "Als je die gevoelens zou kunnen vertalen naar beeld, tekst, geluid of beweging, hoe zou dat eruitzien?" Deze antwoorden zijn omgezet tot deze indringende artistieke beleving van hoogstaande artistieke kwaliteit. 

NB: Het is belangrijk om op te merken dat 'In Limbo' enkel de belevingswereld van de jongeren weergeeft en niets zegt over de manier waarop het personeel van de Hunnerberg hen met zorg en op basis van contact ontvangt. 

 

Publieksreacties

 “Kippenvel”         ‘’In your face''       “Zéér indrukwekkend”  

‘’Adembenemend spel”         ‘’Indringend, zeer professioneel’’

“Geweldige voorstelling, ik ben er stil van’’   

 

“In enkele minuten zo’n ingrijpend verhaal kunnen vertellen…Geweldig!”

  
‘’Aangrijpend, dit vergeten we nooit meer’’  

“Ongemakkelijk om zo dichtbij te zijn, maar daardoor zó voelbaar.  Heel mooi gedaan!”
   
“Psychische impact van jeugddelinquenten uitmuntend uitgebeeld”


 

De performance

De performance is op maat gemaakt, om uitgevoerd te worden op locatie, in 3 cellen van bijvoorbeeld de visitatieruimte van een justitiële inrichting of de cellen van een politiebureau. 

De performance is te boeken en toegesneden op publiek (zowel jongeren als professionals) van o.a. detentie instellingen, justitiële inrichtingen, gesloten jeugdhulp, OM, politiebureaus, middelbare- en hogescholen, universiteiten en underground theaterfestivals. Neem bij interesse contact met ons op. 

Voor de flyer met achtergrondinformatie over de voorstelling, klik hier: 

Speellijst

* Donderdag 13 oktober 2022: 6 voorstellingen: Rijks Justitiële Jeugdinrichting de Hunnerberg, Nijmegen.

Besloten voorstelling voor medewerkers van RJJI de Hunnerberg en het arrondissementsparket Oost-Brabant (OM).
* Zondag 20 maart 2022: 6 voorstellingen: Oosterlicht Festival Nijmegen. Locatie: Rijks Justitiële Jeugdinrichting de Hunnerberg, Nijmegen. Uitverkocht

* Zaterdag 19 maart 2022: 6 voorstellingen: Oosterlicht Festival Nijmegen. Locatie: Rijks Justitiële Jeugdinrichting de Hunnerberg, Nijmegen. Uitverkocht

 

Script en regie: Marjoke Plijnaer

Performers: Katja van der Does | Lotte Zoeter-Peeters | Jelena van Marle | Sara Wolvenne | Eva de Jager | gastperformers 

Muziek visuals: Peter Plijnaer | Katja Van der Does | Marjoke Plijnaer

Recording en Mastering Peter Plijnaer 

Camera: Marjoke Plijnaer

Editing: Katja van der Does

Kostuums: Marjoke Plijnaer 

Productie: Luc Corstens | Lotte Zoeter-Peeters

Techniek: Emiel Jansen

FLYER_IN_LIMBO_22.png
bottom of page